Portugal verkeersregels

2 februari 2022 - Fandango autohuur
Highlights

In Portugal heb je 29 wegen waar je tol moet betalen. Op 9 daarvan kan dat alleen elektronisch.

Alcohol en verkeer –
Bellen in de auto –
Maximumsnelheid –
Tanken in Portugal –

Een auto huren in Portugal … maar wat zijn de verkeersregels in Portugal? Een overzicht van alcohol, voorrang, tol, bellen in de auto, de maximum snelheid, veiligheidsgordels en andere verkeersregels vind je hieronder. Alles over de Portugal verkeersregels!

Alcohol en verkeer in Portugal Drugs en alcohol in het verkeer in Portugal zijn net als in Nederland en België verboden. De politie kan een speekseltest afnemen. Voor alcohol geldt een promillage van 0,5. Heb je korter dan 3 jaar je rijbewijs dan is het 0,2.

Bellen in de auto In Portugal krijg je een bekeuring als je tijdens het rijden een mobiele telefoon in je handen hebt. Handsfree bellen mag wel, maar nooit met een koptelefoon of oortjes. Tenzij één van de oren vrij is.

  • Maximumsnelheid > bebouwde kom: 90 km/u 90% 90%
  • Snelheidsovertreding: vanaf EUR 60 60% 60%
  • Parkeerboete: vanaf EUR 30 30% 30%
  • Maximumsnelheid autoweg 100 km/u 100% 100%

Tanken in Portugal Loodvrije Euro 95 (Gasolina Sin Plomo 95/Eurosuper plus 95) is goed verkrijgbaar in heel Portugal. Loodvrije Superplus 98 (Gasolina Sin Plomo 98/Super plus 98) is in en rond Lissabon en Porto en langs de hoofd- en snelwegen goed verkrijgbaar, maar minder in het binnenland en langs secundaire wegen.

Auto kinderzitje in Portugal Kinderen jonger dan 12 jaar en kleiner dan 1,35 mogen nooit voorin. Zij moeten achterin plaatsnemen op een goedgekeurd kinderzitje of op een verhoger met een veiligheidsgordel. Kinderen jonger dan 3 jaar mogen voorin vervoerd worden met de rug naar voren in een kinderzitje. De airbag moet dan uitgeschakeld worden.

Veiligheidshesje in Portugal Alle inzittenden moeten bij pech of een ongeval een hesje dragen als ze de auto verlaten. De hesjes moeten op een makkelijk bereikbare plek worden bewaard, dus niet in de kofferbak. Geen vest? Meld het direct bij de verhuurder zodat hij er alsnog een kan meegeven.

Wat zijn de maximumsnelheid in Portugal? Binnen de bebouwde kom: 50 km/uur. Buiten de bebouwde kom: 90 km/uur. Autowegen: 100 km/uur. Autosnelweg: 120 km/uur.

Wat zijn de parkeerregels in Portugal? Het is in Portugal verboden te parkeren aan de linkerkant van de weg (tegen de rijrichting in). Ook in parkeervakken aan de linkerkant, tenzij wordt aangeven dat parkeren aan de rechterkant niet mag en aan de linkerkant wel.

Parkeren is verboden op de volgende plaatsen: • Ter hoogte van een gele streep langs de weg of stoep / • Binnen 10 m van een spoorwegovergang / • Binnen 5 m van een tankstation.

Verkeersboetes Portugal

1. Tot 60 km te hard

Snelheidsovertredingen: minder dan 60 km: van 60 euro tot 1.500 euro.

2. Meer dan 60 km te hard

Meer dan 60 km vanaf 300 euro tot 2.500 euro. Ontzegging van de rijbevoegdheid is mogelijk.

3. Parkeren, Alcohol, Drugs

Parkeren: vanaf 30 euro tot 1.250 euro. Rijden onder invloed: vanaf 500 euro. Drugs: 500 – 2.500 euro.

Portugal verkeersregels

Overige Boetes

Rood licht; overtreding inhaalverbod; doorgetrokken streep; rijden zonder gordel; gebruik mobiele telefoon of oortjes; niet gebruiken van veiligheidsgordel, gevarendriehoek of veiligheidsvestjes; geen voorrang verlenen, overschrijden doorgetrokken streep: 120 – 600 euro.

Meer bestemmingen

Ook op deze en vele andere bestemmingen huur je een auto zonder creditcard:

Oostenrijk
Innsbruck
Italië
Venetië
Spanje
Ibiza

Zijn er tolwegen in Portugal?

In Portugal heb je 29 wegen waar je tol moet betalen. Op 9 daarvan kan dat alleen elektronisch. Rijd je op deze wegen met een huurauto dan mag je doorrijden, maar je moet binnen vijf werkdagen op het postkantoor de tol betalen.

Portugal verkeersregels tip: wij adviseren bij autohuur in Portugal een elektronisch tolkastje te huren. De tol wordt dan later via je creditcard afgeschreven. Soms kun je het kastje vooraf bij de boeking al reserveren. De kosten (circa 2 euro per huurdag) moeten ter plaatse bij het ophalen worden afgerekend. Zijn er bij het tolstation ook gewone tolpoortjes, kijk dan goed dat je de juiste baan kiest. Anders moet je alsnog contant afrekenen. Heb je een tolkastje, dan kun je meestal de meest linkerbaan aanhouden. Ook handig in het hoogseizoen, want bij de gewone tolpoortjes kan het flink druk zijn.

Heb je geen tolkastje en verzuim je binnen vijf werkdagen de tol bij het postkantoor te betalen, dan zal de lokale verhuurder je achteraf een boete opleggen. Deze kan per dag oplopen van 25 tot 120 euro en wordt verhoogd met administratiekosten per boete.

Boek nu een huurauto in Portugal