Griekenland verkeersregels

4 mei 2022 - Fandango autohuur
Highlights

Parkeer je in Athene waar het niet mag, dan wordt je nummerbord verwijderd. Je krijgt deze terug na betaling van een boete

Alcohol en verkeer –
Bellen in de auto –
Maximumsnelheid –
Tanken in Griekenland –

Een auto huren in Griekenland … maar wat zijn de verkeersregels in Griekenland? Een overzicht van alcohol, voorrang, tol, bellen in de auto, de maximum snelheid, veiligheidsgordels en andere verkeersregels vind je hieronder. Alles over de Griekse verkeersregels!

 

Alcohol en verkeer in Griekenland Het maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5, net als in Nederland en België.

 

Bellen in de auto Zit je achter het stuur? Dan mag telefoneren in Griekenland alleen handsfree!

  • Maximumsnelheid binnen de bebouwde kom: 50 km/uur 50% 50%
  • Maximumsnelheid op tweebaanswegen: 90 km/u 90% 90%
  • Maximumsnelheid autoweg 110 km/u 100% 100%

Verkeerslichten in Griekenland Branden het groene en oranje licht tegelijkertijd, maak dan aanstalten om te stoppen.

Auto kinderzitje in Griekenland Die moeten jij en je passagiers verplicht gebruiken, zowel voorin als op de achterbank. Kinderen jonger dan 10 jaar mogen niet voorin zitten. Kinderen jonger dan 3 jaar mogen alleen in een speciale kinderstoel op de achterbank worden vervoerd.

Toeteren in Griekenland Op bergwegen is het verplicht te claxonneren bij onoverzichtelijke bochten. Grieken toeteren snel en vaak. Dit is gebruikelijk in Griekenland, dus het hoeft niet per se te betekenen dat je iets fout doet. Goed om te weten!

Wat zijn de maximumsnelheid in Griekenland? Binnen de bebouwde kom: 50 km/uur. Op tweebaanswegen: 90 km/uur. Autowegen: 110 km/u. Snelwegen: 120 km/u.

Wat zijn de parkeerregels in Griekenland? Parkeer je in Athene waar het niet mag, dan wordt je nummerbord verwijderd. Je krijgt deze terug na betaling van een boete.

Parkeerverboden gelden: binnen 3 meter van een wateraansluiting voor de brandweer, 5 meter van een kruispunt en 14 meter van een bushalte. Als er weinig straatverlichting is, moeten auto’s ’s nachts verlicht zijn. In Griekenland kun je geen Nederlandse parkeerschijf gebruiken.

Tolwegen Griekenland

1. A1

Athene – Thessaloniki – Noord-Macedonië

2. A2

Igoumenitsa – Thessaloniki – Turkije.

3. A6

Rondweg Athene & Athene luchthaven

4. A8

Eleusis – Korinthe – Patras

Portugal verkeersregels

Voorang & rotondes

Verkeer van rechts heeft altijd voorrang, behalve op voorrangswegen. Het verkeer op een rotonde heeft voorrang op de voertuigen die de rotonde op willen gaan. Het openbaar vervoer heeft voorrang op andere voertuigen.

Meer bestemmingen

Ook op deze en vele andere bestemmingen huur je een auto zonder creditcard:

Oostenrijk
Innsbruck
Italië
Venetië
Spanje
Ibiza

Bergwegen – bussen – vluchtstrook

Op bergwegen en andere hellende wegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer. Eventueel moet het dalende voertuig stoppen/ terugrijden, tenzij het stijgende verkeer makkelijk kan uitwijken. Om praktische redenen hebben in de praktijk zware voertuigen zoals bussen voorrang op lichtere voertuigen.

De Griekse wegen hebben vaak brede vluchtstroken. Het is gebruikelijk dat je daarheen (veilig!) uitwijkt als er een haastige (Griekse) automobilist wil passeren.

Boek nu een huurauto in Griekenland